Thursday, May 16, 2013

SIS 2013

SIS (Stockholms Internationella Seriefestival) 2013 var för snart tre veckor sedan (26-28 April) och jag var där tillsammans med Peow (som typ.. PUBLICERAR mina grejer! what) och sålde lite fanzins och nu, damnit, tänker jag skriva om det:

Det var astråkigt att jag inte kom ihåg att säga till här på bloggen att jag skulle vara på plats. Jag gjorde ett inlägg men glömde lägga upp det. ...

Nämen kolla, det där är ju jag. (tecknad av Patrick Crotty)
Läs mer!

Okej. Lets go:

Torsdag - Fredag 
Till att börja med hade jag väldigt trevligt dagarna innan festivalen - tillsammans med PeowViolaine Briat (från Frankrike!) och lite annat folk (tex Rui Tenreiro). Vi gick på en sjukt konstig fest och jag åt croissant för första gången (de är ju amazing!)
Men mest av allt så vek och vek och vek och häftade vi massa serier.
Förra året var jag typ inte alls delaktig i tillverkandet av mina fanzins, så det var jättekul att vara med i år. Jag förstår om många tycker att det är en dryg process, men jag tyckte det var mysigt och coolt. Jag blev dessutom otroligt nöjd med resultatet! De kommer att finnas för beställning, men jag gör ett separat inlägg om det snart!

Förutom våra egna grejer så hade Violaine också med sig lite från Frankrike och Peow hade grejer från bland annat Nobrow (England), Decadence (England) och Koyama Press (U.S.A), så när vi lämnade bordet (tekniskt sett hade vi två bord) på fredag så var det alldeles överfullt.
Fixande av det underbara Peow & friends-bordet
Men det var en bra känsla. Det blev ett bra bord, och jag tyckte om att ha mina grejer bland massa annat coolt stuff.

Lördag
Festivalen började innan vi ens hade hunnit sätta ut priser på allting, men det gick bra.
Jag gick en liten vända ganska tidigt för att hälsa på peeps, men annars satt jag mest bara vid bordet - dels för att det var mycket folk där men också för att det var väldigt trevligt!
Violaine gjorde helt sinnessjuka signeringar (se längst ner i inlägget) vilket fick mig att också vilja skissa signeringar. Mina var inte i närheten av hennes, bland annat betydligt hastigare (stressande att veta att någon står och väntar på en), men det var ändå en av de roligaste grejerna på hela festivalen - att få skissa små signeringar! Jag fick teckna Sailor Moon i ett fanzin och det var askul!
Förra året kändes tanken att skissa någonting ganska skrämmande, men i år kändes det bara kul (progress!)
Jag sålde bra också och det kom fram lite människor och pratade med mig! Jag är inte jättebra på sånt och blir ganska generad, men det var väldigt fint ändå och jag blev väldigt glad, så tack alla som köpte mina grejer och sa hej till mig! Ni är awesome!

Söndag
Under söndagen fick vi tillgång till ytterligare ett bord och Peow kunde lägga fram sina prints vilket var najs.
Jag hade det riktigt mysigt och trevligt och sen kom Pat och typ: "såg att du hade gått vidare i fanzintävlingen" och jag bara: va? vilken tävling? jag har inte anmält mig till nån tävling!
Sen blev jag nervös och obekväm och sen vann jag och det var jobbigt. 
Eller nej, det var ju jättekul att vinna!
Men att stå på scen och bli fotad och behöva säga saker!? Uuuugh. Jag kände mig som en idiot. Serien i fråga hade bara några dagar innan publicerats online på Babian.se (här) och jag kom inte alls ihåg att berätta det! (Sorry guys! men jag säger det nu!)
Anyways. Det var asjobbigt att gå upp på scen, men det var jättekul att vinna på väldigt många andra plan (efter några timmar/dagar när värsta olusten hade gått över).

Serien som vann var min 24h-serie "Astrobebis", och den är så himla korkad:
Seriöst juryn, haha, wtf? Jag hade hemskt gärna hört/läst motiveringen här.
Men om det finns ett intresse kanske den trycks upp igen? Jag vet inte. Den är ganska gullig i sitt lilla A6 format.

Det var så klart också roligt med själva vinsten:  
Vinnarkassen! Den var jättetung!! (nöjd)
Vinsten: "Swedish Comics History", Ocean Waves (Ghiblifilm), "Stockholmsnatt" av Pelle Forshed och Stefan Thungren, "Kvarteret Kolossen" - samlade serier av Joakim Pirinen, "Life in Pictures" (!!) av Will Eisner, "Tidsresenärerna" av Zep och  Stan & Vince,  "Roffe" v V/A, "Fågel Bix" av Lisa Rydberg, och lite annat! Phew. 
Det andra: En liten Milou-nyckelring, två urgulliga sudd, och ett presentkort på Sf-bokhandeln i sthlm!
- som  jag inte vet hur länge det gäller! 

Jag såg inte en enda programpunkt och det var lite tråkigt, men det tråkigaste av allt med SIS 2013 var att jag typ inte köpte nånting alls. Jag var alldeles för uppe i varv för att kunna gå runt och titta på saker ordentligt, så jag såg nästan ingenting. Är lite besviken på mig själv för det. Jag lyckades dock snappa upp lite visitkort och här är det  jag kom hem med (bortsett från mina priser) :

"Blue Moth" fick jag av Rolf Lejdegård (?) Det gick väldigt fort. Sedan köpte jag två vykort och två serier: "Det Bruna Fettet" av Tom Waldton, som har väldigt söt och cool stil, och "Mini Aventure" av Violaine. Jag tänker väl skriva mer om grejerna senare, men jag måste visa Violaines fina signering nu:
går typ inte att skilja från själva serien...
Kolla ba!
Min var inte ens den mest imponerande av hennes signeringar.
ni skulle se Elliots, den var jättefin


Okej. Det var det! Fin mässa. Härliga människor, bra stämning och överlag en awesome helg! Jag ser fram emot mer sånt här och skriver igen snart! :) 


P.S. Jag har också publicerat lite gamla inlägg i smyg: Om fanzins/serier köpta SIS 2012 (här, här och här) och om Uppsala Comix, och... um... och så är mitt töntiga inlägg om Game of Thrones säsong 3 uppdaterat. ...om nån är knäpp och intresserad av det (det är dock inte up-to-date med senaste avsnitten) 

3 comments:

 1. Grattis! Jag har ju ett ex av Astrobebis och den vill jag få signerad nästa gång vi träffas :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha! Jadå, det kan du så klart få :)

   Delete
 2. Köpte lite grejs; det var feta grejs!

  ReplyDelete